[Garlic Roll]

salam~
.
dah agakkkk lama tak buat roti..dulu penah wat roti sosej dengan pau kukus..kali nih nak wat roti lain plak..jln2 kat blog masak2 org lain..dan ternampak roti nih..simple dan sedap jer rupa dia..saya tertarik ngn roti beliau.. so coret2 resipi lam buku...tapi wekend baru buat..hehe..
.
alhmdulillah..jadi rasanye..tq owner masam manis itu..
.

~sedap makan gitu jer..lagi sedap cicah sup..sedap juge mkn ngn kari..kalo kne ngn sup cndawan..aduh rasa cam kat piza hut jer..haha..
.
oke jom tengok resipi..
.
bahan-bahan:
.
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1 sudu besar yis
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
2 sudu besar minyak masak
.
cara-cara:
1-Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
2-Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik
3-Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit
~Doh akan naik sekali ganda
-Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread
4-Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap
5-Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
6-Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inc tebal berbentuk empat segi memanjang
7-Sapukan 1 sudu Garlic Spread di atasnya dan gulung.
~Buat kaedah yang sama pada doh yang kedua juga
8-Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan.Kita akan mendapat 8 potongan doh
9-Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis
10-Tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
11-Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di doh tadi
12-Sapukan kuning telur pada permukaan doh
13-Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit
..........siap

~ni la rupanya..bila dh siap..
.
.
.
.
.
resipi garlic spread
.
50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit garam
-Gaulkan semua bahan
-Siap digunakan
.

~saya guna buttercup..then letak garam lebih ckit..

~siap..leh sau atas roti gardenia juge..pastu bakar..ishh sedap2..hehe..
.
.

~Garlic Roll saya..alhmdulillah..
.
sekian~

0 bite cupcakes!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...