[puding trifle]

salam~
.
kali nih rajin wat puding trifle lak tuk mkn2 en.suami..katanye sedap,sejuk dan nyaman..hehe..alhmdulillah..
.
dah ramai yg buat puding nih kan..senang saje..saya pon igt2 lupa resipinye..main taram je buat..tu yg mcm tak cantik sgt..haha..bajet cantik aje ko nak!...kahkah..
.

Bahan-bahan:

  • 1 tin susu cair
  • 1 sd besar gula
  • 4 sd besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
  • ½ biji kek gulung sederhana saiznya
  • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
  • 1 mangkuk air panas
  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
  6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
~resipi nih sy amik dari myR..tenkiu tuan rumah..hehe...
.
saya tak guna kek gulung..tapi sy wat bahulu sendiri..tengok entry sebelum nih..hihi..
.

~trifle versi sy..
.
sekian~

0 bite cupcakes!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...