[kek kukus lapis keju]

salam~
.
untuk ulangtahun yang kedua kami,sy decide tuk buat kek kukus sahaja..godek2 resipi ade resipi kek coklat kukus lapis keju..em menarik kan..
.
menarik jugak sbb ade keju kan..so pegi beli creamcheese cepat2 dan terus buat..alhamdulillah rasanya tak boring..hehe..sedap jugak even kene kukus pon..
.

.
meh share resipi cikit..
.
Bahan A:
-1/2 cwn gula
-1/2 cwn koko
-1/2 cwm susu cair
-1/2 cwn susu pekat
-1/2 cwn minyak masak
-1 peket nescafe 2 in 1
**semua ni gaul sebati dan masak atas api hingga pekat..
.
Bahan B:
-1/3 tepung gandum
-1/2 st soda bikarbonat
-1/2 st baking powder
**ayak semua nih..
.
Bahan C:
-2 biji telur
**pukul hingga kembang berbuih
.
Cara-cara:
-masukkan adunan B dan C ke dalam bekas adunan A secara selang seli dan dikacau sebati setiap kali,sehingga habis..
.
Bahan-bahan keju:
-125g creamcheese
-4 sb susu pekat
-2 sb tepung gandum
-1 st tepung jagung
-1 sb jus lemon
-10ml air
-1 biji telur
.
Cara-cara:
-Pukul semua bahan KECUALI telur hingga kembang..
-masukkan telur dan pukul sehingga nampak berbuih..
.
Cara-cara kukus:
1)bahagikan bahagian kek kepada 2 bahagian
2)masukkan bahagian kek yang pertama dalam loyang dan kukus hingga masak
3)masukkan lapisan keju dan kukus hingga masak
4)masukkan lapisan kek yang kedua,juga kukus hingga masak
5)siap..dan bolehla di hias..
.

~hiasan pertama sy cam gini..tapi nampak comot..hehe..

~so sy hias biar nampak menarik sikit..tadaaaa..siap..leh potong dan mkn..
.
sekian~

1 bite cupcakes!:

Anonymous said...
January 3, 2013 at 12:02 AM

BEST GILEEEEE BLOG AWAK ,,,TERLIUR JE ,,,TAK KEDEKUT ILMU,,,,,BAGUS BAGUS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...