[Rainbow Cake]

salam~
.
sempena besday diri sendiri..teringin makan rainbow cake..so hempas pulas la kat dapo bersama wafa..
.

.
Bahan-bahan:
-3 cwn tepung gandum*
-4 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu teh garam*
-1 buku butter
-1 1/2 cwn gula kastor
-1 1/2 cwn susu segar
-5 biji putih telur suhu bilik
-2 sudu teh esen vanila -
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu
Milo secukupnya..
.
Cara-cara:
-panaskan oben 15minit dgn suhu 170c..
-ayak sume yg bertanda *
1-pukul butter dan gula hingga kembang,putih
2-masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
3-masukkan esen..pukul sebati
4-masukkan bahan diayak* tadi selang seli dengan susu segar..dan pukul dengan perlahan setiap kali dimasukkan..
5-bahagikan adunan kepada 6 bahagian..masukkan warna dan kacau sebati..
6-masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yg dialas dan digris..bakar selama 5-20minit..
7-ulang sampai habis..
.
untuk topping dan setiap lapisan kek..
.
400ml whip topping krim - di putar hingga kembang
(untuk disapu pada setiap lapisan dan seluruh kek)
.
tapi sy guna creamcheese..
.
-1 buku creamcheese + 1 cwn gula aising + 1/2 cwn butter..pukul kembang dan sapu pada setiap lapisan kek dan keseluruhan kek..
.
.
.
.
Cara-cara melapis kek:
-amik satu bahagian kek..sapukan topping dan tabur sedikit lapisan milo(tabur rata sekeliling atas topping)
-pastu amik bahagian yg lain..lapis atasnya..dan ulang sampai habis..
-sapu sedikit lapisan topping di sekeliling kek..dan seeloknya disimpan semalaman dalam peti ais..
-kuarkan dari peti ais dan sapukan topping yang selebihnya hingga habis..
.

.bahagikan kepada 6 bahagian..

.kaler dah sebati..

.siap dimasak..

~sapu setiap lapisan..
.
.
.

~sapu sekeliling kek dan deco la sepuas hati..siap~
.
sekian~

5 bite cupcakes!:

nanonano said...
February 27, 2012 at 10:00 AM

dear, pkul putih telur smpai gebu,
meringue kah???

Ummiamsyar said...
February 27, 2012 at 10:11 AM

wow, menggetar dada tengok warna yg menyala. pakai pewarna star brand boleh dpt bright mcm ni tak?.. noli pakai pewarna jenama ape?...

Noli@Ibu Wafa said...
February 27, 2012 at 10:43 AM

nano:
masukkan putih telur dlm adunan butter+gula tadi dan pukul sampai gebu..gitu..hehe

Noli@Ibu Wafa said...
February 27, 2012 at 10:48 AM

ummiamsyar:
ade star brand,ade yg xde brand..asalkan boleh mkn dan halal..nk bright noli letak lebih ckit..hihi..

nanonano said...
February 29, 2012 at 1:19 PM

noli, xpuas hati lg ni, hehe
psl topping tu, just gune cream cheese xyah la whip cream tu eh?
tp lapisan kek tu, mcm cream ape lak mencurah2 tu?? bukan cream cheese klu gtu kan?? mushkil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...