salam~
.
sekarang musim duyan kot..ade la sikit rezki duyan kat dapo nih..ari2 duk makan..so ade lebih sikit nih,try wat kek la plak..gugel2 resipi..dptla buat.. alhamdulillah rezki duyan tahun nih..
.
resipi dari MyR..
.
bahan-bahan:
.
1 1/2 cwn tepung gandum
1 st baking powder
1/2 st soda bikarbonat
3/4 cwn gula pasir
1 biji telur
3/4 cwn bancuhan duyan(5 ulas duyan tanpa biji + susu segar)
1/3 st garam
3/4 cwn minyak masak
.
cara-cara buat secara expresss..
.
Panaskan oben dulu yer..
1)Masukkan gula,telur,bancuhan duyan ke dalam blender dan blend sampai hancur,sebati semua..
2)Kemudian masukkan minyak dan blend sekejap..lepas tu masukkan soda bikarbonat,dan blend sekejap juga..
2)Pastu,masukkan tepung yang diayak bersama serbuk penaik ke dalam blender tadi, kacau rata..lepas tuh blend lagi sampai sebati...siap...
3)Gris loyang dengan mentega..dan tuang adunan dalam loyang..bakar dengan suhu 170c selama 40minit atau sampai masak.
.
tapi saya terlebih rajin sikit..so saya adunkan isi duyan + gula aising + butter..jadik krim duyan..hehe...
.
dan saya transformkan kek duyan yang plain kepada yang ini..bertambah2 selera makan en.suami..haha..alhmdulillah..
.
.
.
.
.
ni kek duyan versi saya..jom intai saya buat..amatur jer nih..saje suka suka..hehe...
~saya bahagikan adunan tadi kepada 2 bahagian..dan saya masukkan sedikit pewarna ke dalamnya..kacau rata..warna yang saya pilih ialah kuning dan hijau..isi duyan kuning..kulit duyan ijau..hehe..
~pastu saya bakar macam biasa..tapi suhu diturunkan sikit..juga masa pon pendek sikit la..hehe..agak2 kek masak,saya kuarkan la kek tersebut..
~saya belah 2 setiap bahagian kuning dan ijau tuh..amik kek ijau dan sapu krim duyan..
~pastu taburkan serbuk coklat...
~sama juga dengan kek kuning,sapu krim dan tabur serbuk coklat..
~pastu siapla melayer2 kan kek nih..tu yang jadik gini..hehe..
~ratakan krim dan tabur serbuk coklat sekeliling kek...pastu siap
.
.
.
~potong2 dan boleh makan..sangat terasa kedurianannya..nyummy...
.
sekian~
[Genting Highland part 4 skyway]
8 years ago
0 bite cupcakes!:
Post a Comment