salam~
.
kali nih rajin wat puding trifle lak tuk mkn2 en.suami..katanye sedap,sejuk dan nyaman..hehe..alhmdulillah..
.
dah ramai yg buat puding nih kan..senang saje..saya pon igt2 lupa resipinye..main taram je buat..tu yg mcm tak cantik sgt..haha..bajet cantik aje ko nak!...kahkah..
.
Bahan-bahan:
~resipi nih sy amik dari myR..tenkiu tuan rumah..hehe....
kali nih rajin wat puding trifle lak tuk mkn2 en.suami..katanye sedap,sejuk dan nyaman..hehe..alhmdulillah..
.
dah ramai yg buat puding nih kan..senang saje..saya pon igt2 lupa resipinye..main taram je buat..tu yg mcm tak cantik sgt..haha..bajet cantik aje ko nak!...kahkah..
.
Bahan-bahan:
- 1 tin susu cair
- 1 sd besar gula
- 4 sd besar tepung kastard
- 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
- ½ biji kek gulung sederhana saiznya
- 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
- 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
- 1 mangkuk air panas
- Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
- Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
- Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
- Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
- Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
- Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
- Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
.
saya tak guna kek gulung..tapi sy wat bahulu sendiri..tengok entry sebelum nih..hihi..
.
~trifle versi sy..
.
sekian~
0 bite cupcakes!:
Post a Comment